Gåtquiz:

Kluriga matematiska gåtor

Ge dig in i en värld av siffror och logik med vår matematiska gåtquiz. Denna samling på 12 fascinerande matematiska gåtor erbjuder en unik blandning av problem, alla utformade för att testa din numeriska skicklighet och analytiska tänkande. Spelat ensam eller i en grupp, erbjuder denna gåtquiz både underhållning och intellektuell stimulans, vilket gör det till en perfekt aktivitet för alla sifferälskare. Med vår matematiska gåtquiz, blir varje fråga en resa in i matematikens spännande värld!

Fråga 1 av 12

Det simmade tio fiskar i en stängd tank. Två av dem sjönk till botten, fyra simmade iväg och tre dog. Hur många fanns kvar?

Alla händelserna skedde inne i tanken, så alla fiskar är fortfarande kvar i tanken. Därför är svaret 10 fiskar.

Fråga 2 av 12

Det står 2 lamm framför 2 andra lamm. Det står 2 lamm bakom 2 andra lamm. Det står 2 lamm bredvid 2 andra lamm. Hur många lamm är det totalt?

Varje par av lamm står framför, bakom och bredvid det andra paret, så det är totalt fyra lamm.

Fråga 3 av 12

En farfar, två pappor och två söner går på fotbollsmatch ihop. Hur många biljetter köper de totalt?

Det finns tre generationer representerade: farfar, pappa och son. Farfar är också en pappa, och pappa är också en son.

Fråga 4 av 12

En flaska med kork kostar 10 kr och 50 öre. Flaskan kostar 10 kr mer än korken. Vad kostar korken?

Om flaskan kostar 10 kr mer än korken, och totalt kostar de 10.50 kr, då måste korken kosta 25 öre och flaskan 10.25 kr.

Fråga 5 av 12

En pojke gav fyra äpplen utan att dela dem åt tre flickor, så att ingen fick mer än den andra. Hur bar han sig åt?

Pojken gav varje flicka varsitt äpple, så att var och en av dem hade ett äpple. Sedan gav han det fjärde äpplet till den andra flickan, så att hon hade två äpplen. På så sätt fick ingen flicka mer än den andra.

Fråga 6 av 12

Erik använder ett ljus varje kväll, och stumparna som blir över sparar han för att stöpa till nya ljus. Sex ljusstumpar räcker till ett helt nytt ljus. Erik har sparat ihop 36 stumpar, till hur många kvällar räcker de nya ljusen?

För varje 6 stumpar kan Erik stöpa 1 nytt ljus. Med 36 stumpar får han alltså 6 nya ljus, vilket räcker för 6 kvällar. Men dessa 6 nya ljus ger 6 nya stumpar, vilket är nog för att stöpa 1 till ljus. Så totalt räcker ljusen för 7 kvällar.

Fråga 7 av 12

Lägg till 1000 till 40. Lägg till 1000. Lägg till 30. Lägg till 1000 igen. Lägg nu till 20. Lägg till 1000 igen. Lägg nu till 10. Vad är svaret?

Följer man stegen i gåtan och adderar talen i ordning, 1000 + 40 + 1000 + 30 + 1000 + 20 + 1000 + 10, får man svaret 4100. Det är lätt att räkna fel och tro att svaret är 5000, så man måste vara noggrann.

Fråga 8 av 12

Två män spelar schack. De har spelat 5 omgångar, och de har vunnit tre gånger var. Hur är detta möjligt?

Om två män har spelat 5 omgångar schack och båda har vunnit tre gånger, måste de ha spelat mot andra personer. De har alltså inte spelat alla sina matcher mot varandra.

Fråga 9 av 12

Vad tar slut efter nio?

Entalen är de siffror som går från 0 till 9. Efter siffran 9 tar entalen slut och vi går över till tiotalen med siffran 10.

Fråga 10 av 12

När kan 1 x 1 bli 2?

Matematiskt sett kommer 1 multiplicerat med 1 alltid att vara 1. Det finns inget scenario inom standardmatematiken där 1 x 1 skulle bli 2.

Fråga 11 av 12

Hur kan man utan att dra ifrån eller lägga till ändra talet 666 så det blir ett tal som är en halv gång större?

Genom att vända på siffrorna i talet 666 får man talet 999. Talet 999 är en halv gång större än 666, eftersom 666 + 666/2 = 999.

Fråga 12 av 12

En näckros dubblar sin storlek varje dag i 100 dagar. På vilken dag har den uppnått hälften av sin slutgiltiga storlek?

Eftersom näckrosen dubblar sin storlek varje dag, kommer den att vara hälften så stor som sin slutgiltiga storlek dagen innan den når sin fulla storlek. Om den når sin fulla storlek på dag 100, måste den alltså ha varit hälften så stor på dag 99.

Du fick av 12 rätt

Andra quizdeltagares framgångar

Hos Gåtboken är våra quiz skapade med omsorg och passion för att ge dig den mest underhållande och givande upplevelsen. Våra gåtquiz är mer än bara ett tidsfördriv - de är en fantastisk aktivitet för alla tillfällen, oavsett om du firar en familjehändelse, har en vänträff, har det tråkigt i bilen, behöver en paus från vardagen eller bara vill sätta ditt sinne på prov. Låt våra quiz skapa oförglömliga stunder och kasta dig in i en värld av mysterium och fantasi. Gåtboken – där varje quiz är ett äventyr som väntar på att upptäckas!

Fler kluriga quizar

⏲️
1 minutsquiz - Känn pulsen öka och adrenalinet pumpa när du tar dig an vårt 1 minutsquiz. Du har 60 sekunder på dig att svara på så många gåtor som möjligt. Hur många rätt kan du få på en minut?
⏱️
2 minutersquiz - Dubbla tiden, dubbla utmaningen! I vårt 2 minutersquiz har du 120 sekunder på dig att lösa så många gåtor som möjligt. Så sätt igång klockan och låt spelet börja!

Fler spännande sidor väntar

🌍
Gissa landet - Utforska emoji-rebusar som symboliserar länder från hela världen. Testa din geografiska kunskap och upptäck nya platser på ett kreativt och underhållande sätt. Perfekt för resenärer i alla åldrar!
🐾
Kryptozoologins gåtor - En utforskning av det okända i djurriket. Denna artikel tar dig med på en resa genom kryptozoologins skuggiga värld, där vi utforskar berättelser om Bigfoot, Loch Ness-monstret och andra mytomspunna varelser.
🍲
Smakfulla matrebusar - Utforska en värld av kulinariska äventyr med emoji-rebusar. Från världens kök till hemmets favoriträtter, dessa gåtor tar dig på en smakresa. Perfekt för matälskare i alla åldrar! Kan du gissa rätten eller ingrediensen?
🎞
Världens filmer i rebusform - Testa din kunskap om filmer från hela världen med våra spännande emoji-rebusar. En utmaning för alla filmälskare!