Om sidan

På den här sidan får du en inblick i vad Gåtboken är och vad vi har att erbjuda. Vi tar dig med på en resa genom vår historia, från de första stegen som en del av knep.se till vår nuvarande form som en egen domän. Här får du också en överblick över vårt breda utbud av klurigheter, gåtor, rebusar och quiz som är noggrant utvalda och kategoriserade för att passa alla åldrar och intressen.

Gåtboken har sina rötter i knep.se, där den först såg dagens ljus år 2007 som en del av den webbplatsen. År 2021 tog Gåtboken steget att bli en egen domän, och i samband med det flyttades alla gåtor från knep.se över till vår nya hemvist. Men det slutade inte där – även gåtorna från snapsvisor.eu hittade sitt nya hem hos oss. År 2023 utökade vi vår samling ytterligare genom att lägga till rebusar och gåtquizar, för att ge våra besökare ännu fler klurigheter att bryna sina hjärnor på.

Det senaste tillskottet till Gåtboken är en avdelning vi kallar för "Gåtornas värld". Här presenterar vi intressanta och seriösa texter och artiklar om gåtor och deras fascinerande roll i kultur, historia och vetenskap. Denna avdelning är tillägnad alla er som inte bara njuter av att lösa gåtor, utan också vill fördjupa er i deras ursprung, betydelse och de psykologiska aspekterna bakom dem. För att ytterligare berika din upplevelse har vi också inkluderat "Gåtbokens ordlista", en omfattande ordlista som förklarar olika termer och begrepp relaterade till gåtor. Denna resurs är ett värdefullt verktyg för att hjälpa dig att förstå och uppskatta gåtornas komplexitet och skönhet.

För att göra din upplevelse ännu mer spännande har vi introducerat "Dagens gåta" – en ny gåta varje dag för att hålla ditt sinne skarpt och ditt intresse väckt. Det är en perfekt anledning att besöka oss dagligen för din dagliga dos av klurigheter.

Vår samling har vuxit över åren och består nu av 1614 gåtor, 659 rebusar och en mängd olika quiz med totalt 84 gåtquiz frågor, alla noggrant utvalda och kategoriserade för att passa alla åldrar och intressen. En stor del av vårt innehåll är resultatet av bidrag från våra fantastiska användare, som generöst har delat med sig av sina bästa klurigheter. Vi är tacksamma för alla tips vi har fått från våra besökare genom åren. För att hedra dessa bidragsgivare har vi skapat en Hall of Fame-sida, där du kan se namnen på dem som har bidragit.

Gåtboken är skapad, drivs och underhålls av Injosoft, ett företag med stor erfarenhet av att skapa och driva webbplatser. Vi är stolta över att kunna erbjuda en plattform där människor kan dela och njuta av gåtor och klurigheter från hela världen. Om du behöver komma i kontakt med oss, är du välkommen att besöka vår kontaktsida här.

Vår webbplats är utvecklad med de senaste versionerna av PHP, Bootstrap och JavaScript, och all data lagras i en MySQL-databas. Denna teknologiska grund säkerställer att vår plattform är modern, säker och effektiv. Dessutom har vi skapat ett kraftfullt och robust administrationsverktyg som gör det enkelt för oss att uppdatera och underhålla webbplatsens innehåll, så att det alltid är fräscht och aktuellt.

Vi är också glada att kunna meddela att vi har en engelsk sida för gåtor, Riddles with Answer, som du hittar på riddles.nu. Precis som Gåtboken erbjuder Riddles with Answer en mängd kluriga gåtor, men på engelska. Sidan kommer under våren att uppgraderas till samma plattform som Gåtboken, för att erbjuda en ännu bättre upplevelse för våra internationella besökare.

Men det slutar inte där! Vi är också stolta över att presentera våra andra webbplatser, Raggningsboken och Skämtboken, där du kan hitta en mängd roliga raggningsrepliker och skämt för alla tillfällen.

Så oavsett om du är ute efter en snabb och enkel gåta att dela med vännerna, en riktigt klurig rebus att bryna hjärnan på, eller ett gott skratt, har vi något för dig. Välkommen in och utforska både de klassiska gåtorna och de djupare aspekterna av "Gåtornas värld" idag!