Gåtquiz:

Gåtor om sagans värld

Vårt gåtquiz tar dig på en resa genom sagornas underbara värld. Med 12 utmanande gåtor, som sträcker sig från klassiska till moderna berättelser, testas både ditt minne och din fantasi. Återupplev favoritsagorna och möt allt från skogsväsen till tappade skor. Perfekt för både sagoläsare och mysterieälskare. Gör dig redo för ett sagolikt äventyr!

Fråga 1 av 12

I sagornas värld, jag vakar över skogen, min kappa är grön, mitt skratt hörs i vinden. Vem är jag?

I sagor är älvor ofta varelser som skyddar skogen, bär gröna kläder och har ett skratt som kan höras susa i vinden.

Fråga 2 av 12

I sagans värld, jag kan vara god eller ond, jag ändrar form efter min vilja. Vem är jag?

I sagor har hamnskiftare förmågan att ändra deras form eller utseende efter eget behag, och de kan vara goda eller onda karaktärer.

Fråga 3 av 12

Jag har ingen skugga, jag bor i en krypta och jag undviker vitlök. Vem är jag i sagornas värld?

I många sagor och berättelser, har vampyrer ingen skugga, de bor i kryptor och undviker vitlök.

Fråga 4 av 12

I sagornas värld, jag bor under vattnet, jag har en fiskstjärt men jag är ingen fisk. Vem är jag?

I sagor och mytologi, bor sjöjungfrur under vattnet och har fiskstjärtar, men de är inte fiskar.

Fråga 5 av 12

Jag har ett hjärta som inte slår. Vad är jag?

Ett äpple har en "kärna", vilket kan kallas ett "hjärta" i bildligt tal, men det slår inte eftersom det inte är ett levande organ.

Fråga 6 av 12

Jag finns i sagornas värld och alla barn känner till mig. Jag har en strålande näsa och kan flyga högt upp i skyn. Vem är jag?

Rudolf, även känd som "Rudolf med röda mulen", är en välkänd karaktär från julsagor. Han är mest känd för sin strålande röda näsa och förmågan att flyga, vilket hjälper tomten att leverera presenter.

Fråga 7 av 12

Vem i sagornas värld sover bort sin tid, instängd i ett torn, med endast en spinnrock som sällskap?

I sagan om Törnrosa, sover hon i ett torn utan dörrar och hennes enda sällskap är en spinnrock som hon sticker sig på och som får henne att falla i en djup sömn.

Fråga 8 av 12

I sagornas värld, jag förlorar ständigt min sko, men jag hittar alltid tillbaka till den. Vem är jag?

Askungen är känd i sagorna för att ha förlorat sin glassko på slottets trappa, men den återvänds till henne av prinsen som söker ägaren till skon.

Fråga 9 av 12

Jag är ingen fågel, men jag kan flyga. Jag är ingen människa, men jag kan prata. Jag sprider stoft som gör att andra kan flyga. Vem är jag i sagornas värld?

Tinkerbell är en älv från Peter Pans saga. Hon kan flyga och prata, och hennes magiska stoft kan ge andra förmågan att flyga.

Fråga 10 av 12

Jag finns i sagornas värld och är känd för mitt mod. Jag har en trogen uggla och jag är känd för mitt ärr. Vem är jag?

Harry Potter är en känd karaktär från J.K. Rowlings bokserie. Han är känd för sitt mod, hans trogna uggla Hedwig, och det distinkta ärret på sin panna.

Fråga 11 av 12

I sagornas värld är jag listig och lurig. Jag spinner guld, men mitt namn är en hemlighet. Vem är jag?

I sagan om Rumpelstiltskin, är han en listig varelse som kan spinna halm till guld. Hemligheten med hans namn är en central del av berättelsen.

Fråga 12 av 12

I sagornas värld, jag är tapper och rättvis. Jag har en skicklig båge och jag bär en grön huva. Vem är jag?

Robin Hood är känd för sitt mod, sin rättvisa, sin skicklighet med bågen, och den karakteristiska gröna huvan.

Du fick av 12 rätt

Andra quizdeltagares framgångar

Hos Gåtboken är våra quiz skapade med omsorg och passion för att ge dig den mest underhållande och givande upplevelsen. Våra gåtquiz är mer än bara ett tidsfördriv - de är en fantastisk aktivitet för alla tillfällen, oavsett om du firar en familjehändelse, har en vänträff, har det tråkigt i bilen, behöver en paus från vardagen eller bara vill sätta ditt sinne på prov. Låt våra quiz skapa oförglömliga stunder och kasta dig in i en värld av mysterium och fantasi. Gåtboken – där varje quiz är ett äventyr som väntar på att upptäckas!

Fler kluriga quizar

⏱️
2 minutersquiz - Dubbla tiden, dubbla utmaningen! I vårt 2 minutersquiz har du 120 sekunder på dig att lösa så många gåtor som möjligt. Så sätt igång klockan och låt spelet börja!
🤷‍♀️
Vad är jag? - Utmana ditt sinne med vår 'Vad är jag?' gåtquiz. 12 tankeväckande gåtor som testar ditt kreativa tänkande. En underhållande utmaning för alla åldrar!

Fler spännande sidor väntar

📖
Gåtbokens ordlista - Vår ordlista är fylld med definitioner som hjälper dig att förstå och bemästra de ord och begrepp som ofta dyker upp i dessa kluriga sammanhang.
🏞️
Gåtfulla och mystiska platser - Res till de mest gåtfulla och mystiska platserna på jorden. Utforska naturens under, från glödande vulkaner till undervattensgrottor, och upplev planetens förunderliga skönhet.
🤔
Gissa namnet - en underhållande kollektion av namnbaserade skämt och gåtor där varje fråga är en inbjudan till en humoristisk tankelek. Idealisk för ordvrängare och namnspårare som älskar att lösa gåtor med ett skratt!
💡
Vad är en gåta? - en kortfattad utforskning av detta klassiska intellektuella nöje. I denna artikel förklarar vi begreppet gåta, en fråga eller ett påstående som kräver kreativt tänkande för att lösa.